петак, 16. децембар 2011.

33 saveta za povećanje broja poseta na vašoj Web stranici

Broj posjetilaca je najvažniji fakor za uspjeh nekog Internet biznisa.

Iako nikad, a pogotovo sada, nisam bio neki veliki muzički fan, imam negdje u glavi stihove : " What is man without woman, what is woman without man ".

Poruka ovog stiha bi se mogla u jednom pravcu upotrijebiti i u odnosu web stranica i broja posjetilaca na njima. Kažem u jednom, jer posjetioci mogu bez stranice, i uvijek se na ovaj, ili onaj način mogu iskoristiti, ali stranica bez posjetilaca je zaista kao čovjek bez žene, dakle - nešto nepotpuno.

Možemo mi napravit najdražesniju web stranicu na netu, ali dok je ekipa ne počne posjećivati, od nje nikakve koristi. Dobro, najdražesnija web stranica će kad-tad privući posjetitelje, ali za one malo manje dražesne, u ovom postu ću navesti 33 savjeta za povećanje broja posjeta na vašoj web stranici.

Zato, isključite telefone, stavite na vrata znak " Don't disturb", pa da krenemo :

1. Prvo i osnovno - pišite o tematici u kojoj posjedujete neko znanje, i koja vas čini zadovovoljnim. Samo tako ćete pisati kvalitetan sadržaj kojeg će cijeniti i posjetioci, i tražilice.

2. Postajte linkove vaših postova na social bookmark stranicama ( Digg, del.icio.us, Stumbleupon, Croportal... )

3. Ostavljajte komentare na drugim blogovima sa linkovima prema vašoj stranici. Ne spamajte ! Neka vaši komentari budu korisni, jer jedino takvi neće biti izbrisani od strane webmastera, a usput će i privući ljude da kliknu na vaš link.

4. Stavite link na vašu stranicu u potpisima foruma na kojima pišete ( naravno ako webmasteri tih foruma to dopuštaju, što je kod nas rijedak slučaj.)

5. Sudjelujte u diskusijama na Yahoo i Google grupama, i postavljajte linkove na vaše stranice ( opet, ne spamajte ).

6. Odgovarajte na relevantna pitanja postavljena na Yahoo Answers, i navedite vašu stranicu kao izvor odgovora.

7. Pišite artikle, i prijavljujte ih na direktorijume artikala. Postavite link na vašu stranicu u dnu, uz info o autoru.

8. Napišite review za neki proizvod ili kompaniju. Često će se dogoditi, da za to dobijete backlink ( naravno, ako je review kvalitetno napisan i pozitivan za kompaniju o kojoj pišete :) )

9. Koristite plaćeno oglašavanje na drugim stranicama, bilo direktnu kupovinu linkova i bannera na relevantnim stranicama, bilo korištenjem PPC programa tipa Google Adwords, Yahoo Search Marketing i sl.

10. Postavite na vidljivo mjesto RSS ikonu, kako bi se vaši posjetitelji lako mogli prijaviti da čitaju vaš blog ili stranicu putem RSS-a

11. Isto učinite sa formom za prijavu na listu mail pretplatnika ( volio bih da postoji neka druga riječ kojom bi se moglo prevesti subscribe ili subscriber, ovako zvuči kao da se nešto plaća ).

12. Opet, slično napravite i sa "Boomark this site" linkom ili gumbićem.

13. Koristite "Tell a friend" scriptu, i potaknite vaše osjetitelje da ju koriste.

14. Prijavite vaše blogove u blog direktorijume.

15. Prijavite vaš RSS feed u RSS feed direktorijume.

16. Kupite review vaše stranice na kvalitetnim i posjećenim blogovima.

17. Linkujte vašu stranicu na popularnim Social networking stranicama kao što su Myspace, Facebook, Friendster, Trosjed i sl.

18. Koristite Blogrush i sl, sisteme za razmjenu traffica.

19. Napravite neki besplatan proizvod, i dijelite ga vašim posjetiocima ( ebook, software i sl. ).

20. Prijavite vaše stranice u besplatne direktorijume ( da, to još uvijek ima određenu SEO težinu, ma koliko neki tvrdili suprotno ).

21. Ako imate proizvod koji prodajete, napravite affiliate program, i omogućite i drugima da ga prodaju za vas, uz određenu proviziju ).

22. Postavlite video klipove na najpoznatije video stranice, sa linkom prema vašim stranicama u opisima istih.

23. Kreirajte Squidoo i Hubpages stranice, i linkujte vaše sajtove sa tih stranica.

24. Razmjenite linkove sa relevantnim stranicama. Ne pretjerujte u tome, Google ne voli pretjeranu upotrebu razmjene linkova.

25. Većina foruma ima podforum za reklamiranje stranica, i na taj način žele ograničiti reklamiranje na drugim dijelovima foruma. Nađite takve forume i postavite link ka vašoj stranici.

26. Izaberite kvalitetnu domenu za vaš sajt, bilo da je riječ o keyword domeni ili o domeni sa interesantnim nazivom koji će ostati ljudima u glavi. Tepam si da je SamSvojBoss.com iz ove druge grupe :).

27. Kada pišete postove i artikle na svojim stranicama, linkujte i relevantne postove sa drugih blogova. Često ćete dobiti backlink u vidu pingbacka, ili će i oni vas spomenuti u nekom njihovom postu.

28. Napravite Google Sitemap vaše stranice.

29. Koristite robots.txt file da naznačite tražilicama da ne indexiraju određene dijelove vaših stranica ( arhive npr. ) kako bi izbjegli kaznu za dupli sadržaj.

30. Koristite tzv. 3 way link exchange. Najidealnije bi bilo da napravite nekoliko manjih stranica i ponudite ljudima linkove na tim stranicama, u zamjenu za link prema vašoj glavnoj stranici.

31. Neka vaši tekstovi imaju dobre i interesantne naslove. Takvi naslovi privlače više klikova.

32. Oprobajte se u linkbaitingu. Napišite nešto kontroverzno, kako bi potakli ljude da pišu o tome, i linkaju vas. Ne pretjerujte ;)

33. Ponavljajte sve ovo , stalno istražujte nove metode, i ponovo uključite vaše telefone :) !

NAPOMENA : Neke od ovih metoda mogu biti korisne jedino ako pišete na engleskom jeziku. npr - artikli i prijavljivanje u direktorijume artikala.. Nije mi poznato da ima tako nešto na našem webu.
Slično je i sa Yahoo Answers, i tamo se pitanja i odgovori daju na engleskom

Нема коментара:

Постави коментар