петак, 16. децембар 2011.

Odabir Web Platforme

Na webu sami biramo kad ćemo raditi. Što ne znači da ćemo raditi jednom mjesečno, zar ne ? Do sad smo govorili o nekim najvažnijim aspektima web biznisa, pripremama koje se trebaju izvršiti prije samog ulaska u njega, načinu na koji trebamo i moramo shvatiti posao na netu...

Pretpostavljam da smo sve pripreme obavili - da smo odlučili sa kojim tipom stranice ćemo početi, da smo ispitali tržište, konkurenciju i sl. Sad nam ostaje odabir web platforme koju ćemo koristiti pri izgradnji, designu i kasnijoj svakodnevnoj upotrebi web stranice.

Oni koji se razumiju u kodiranje će u ovom trenutku imati "slatke muke". Oni imaju znanje, i sad je na njima samo da budu kreativni, zamisle i kasnije provedu u djelo ono što su zamislili.

Oni drugi, apsolutni početnici će morati koristiti neke druge metode. A to je da izaberu ili nekoga ko će posao kodiranja i web designa, obaviti za njih što će naravno zahtijevati određenu investiciju, ili da odaberu neke od već gotovih skripti, bilo onih plaćenih ili besplatnih.

To je sad vaša odluka, a ja ću se potruditi da ovdje navedem nekoliko mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju.

Prva bi bila da odete na neki od freelancer sajtova i unajmite kodera koji će vam napraviti ono što ste zamislili. Na stranicama poput Get a Freelancer ili Freelancer.net se može naći gomila ljudi koji vam mogu napraviti ono što poželite. A neki od njih, pogotovo Indijci su i dosta povoljni, jer im standard u njihovoj zemlji omogućuje da rade po izrazito konkurentnim cijenama, a da opet budu dobrostojeći.

Druga opcija bi bila da kupite neku od gotovih skripti. Zavisno od vaših potreba, nichea ( probat ću ovo prevesti kao "kategoriju unutar web industrije" ) i sl. možete izabrati iz gomile gotovih skripti koje su namijenjene baš a ono što vama treba. Npr. ako želite pokrenuti stranicu na kojoj će se moći igrati besplatne flash igrice, onda kupite neku od gaming skripti; želite pokrenuti stranicu na kojoj će vaši korisnici moći hostati slike, onda kupite neku od image hosting skripti.... Konkurencija je danas ogromna, i većina ovih skripti se može naći po izuzetno povoljnim cijenama.
Najbolja stranica za pronalazak ovakvih stvarčica je www.hotscripts.com

Treća solucija bi bila da si nabavite neki od site builder programa, koji vam omogućuju da sami gradite svoje stranice - onako kako vi to želite. Prednost ovoga je što sami kontrolirate kako ćete raditi stranicu, kako će ona izgledati ( većina ih dolazi sa već gotovim izborom različitih vrsta designa ), koje ćete opcije koristiti i sl. Imajte na umu da ovo nisu specijalizirani tipovi programa za izgradnju web stranice, kao što su gaming ili image hosting skripte, već su više generalne akripte za izradu web stranica sa dosta dodatnih opcija.
Moja preporuka za ovaj tip programa bi bio Site Builder Elite . Odličan site builder, pogodan i za apsolutne početnike kojim možete napraviti mali milion stranica u vrlo kratkom roku.

Treća opcija bi bila da koristite neki od besplatnih cms ( content managment system ) i blogging servisa i skripti, kao što su Blogger, Wordpress, Joomla, PHP Nuke i sl. Mnogi će sigurno izabrati neku od ovih opcija, i nema im se šta zamjeriti. O njima ćemo malo opširnije govoriti u narednom postu.

Нема коментара:

Постави коментар